fredag 31. oktober 2014

Litlelangdalen i Reinheimen nasjonalpark.

Datoen viste 10 september, og snart var vårt fem måneder lange eventyr over. Heldigvis skulle enda en tur gjennomføres før hverdagen skulle begynne. Det hadde blitt mye fin fisk i sommer og høydepunktene var mange. Ørret på over to kilo i Halkavarre, og ørreten på 1,4 kg i Skjåkfjella var noen. Men et mål stod igjen for å kunne toppe det hele. Jeg har lenge hatt en drøm om å passere kilosgrensa på Sunnmøre, i et vann minst 1000 moh. Hverken mer eller mindre. Mange turer på Sunnmøre gjennom flere år har blitt gjennomført, uten at dette kunne krysses av listen. Nå planla vi å tilbringe ei uke på fjellet i et område i Reinheimen nasjonalpark, der flere av vanna blir kultivert av Norddal fjellstyre. Det verserte en del historier herfra om fisk på over kiloen. Men som alltid, den skulle være vanskelig å lure. Ikke første gang vi hørte akkurat det. Nå gledet vi oss, ei uke i fjella her måtte bli bra. Så gjenstod det å se om det skulle bli "dusse" (ørret over kiloen) på denne turen.

Nye vann i Reinheimen nasjonalpark skulle prøves. 

Da bilen var parkert på Øvstestølen ca to mil fra Valldal, kunne vi ikke annet enn å smile fra øre til øre. Himmelen var blå og solen skinte. For en sommer det hadde vært så langt. Målet for dagen var å traske langs Litlelangdalselva og slå opp teltet ved Øvste Litlelangdalsvatnet. Det var ca ei mil dit. Turen oppover gikk som vanlig i et bedagelig tempo. Høstfargene begynte virkelig å sette sitt preg på landskapet her og fotoutstyret måtte brukes ofte. Det var minst like mye blåbær her, som på vår tur i Skjåkfjella. Vi kunne ikke la være å stoppe for å spise så vi begge ble blå rundt munnvikene. Det varmet godt i solen, og titt og ofte måtte det fylles på med kaldt fjellvann. September er virkelig en fin tid å være på fjellet, det er helt sikkert. Da vi kom til Osten-hytta ble det en liten pause. Her måtte vi sitte ei stund for å betrakte den flotte utsikten nedover dalen. Å se Litlelangdalselva slynge seg nedover den fargesprakende dalen var virkelig vakkert. For en start på denne turen.

Bilen parkert ved Øvstestølen.
Veslelangdalen er et populært område å besøke.
Godt med kaldt fjellvann på en varm dag.
Litlelangdalselva
Blåbær plukking.
Det ble tatt mange bilder på denne etappen.
For en dag.
Snart framme på Osten.
Det første vannet vi passerte. Osvika.
Osten
Da var det på tide med ei pause.
Flott utsikt fra hytta.
En av mange bekker som måtte passeres.

Det begynte å nærme seg kvelden da vi ankom Øvste Litlelangdalsvatnet. Det var tydelig at det hadde vært varmt i sommer, vannet var brefarget. Sikker på grunn av kraftig issmelting gjennom hele sommeren av Storbreen. En bre som lå bare et par kilometer lenger oppe i fjellet. Det var mye aktivitet ute på vannet, og det tok ikke lang tid før første kast ble tatt. Kort tid etter sprellet turens første ørret i lyngen, ikke av de største, ca 300 gram. Fargen på fisken var også preget av brevannet, den var nærmest hvit, "likfisk" kalte vi det. Kanskje ikke det trivligste navnet det, men passende nok for oss. Siden vi skulle unne oss en kjøttdeigmiddag i kveld fikk fisken leve videre. Da mørket kom ble kjøttdeiggryta ferdig, og vi kunne spise oss gode og mette. Planen i morgen var å gå til Bjørnebottvatnet, en kort etappe. Der skulle store deler av dagen brukes til fisking. Her hadde vi trua på at det kunne bli fangst av litt større fisk. Da vi lukket forteltet fikk vi et siste glimt av månen som hadde holdt oss med selskap de siste timene. Stjernene blinket i det fjerne og nok en gang kunne vi slå fast at dette var en herlig tid å være på tur på. Da vi endelig fikk varmen i soveposen, var det bare å lukke øynene og glede seg til fortsettelsen.

Første Litelangdalsvatnet.
Storbreen, den har nok smeltet en del denne sommeren.
Så var vi ved det Øvste Litlelangdalsvatnet.
Da var det godt å få opp teltet.
Dette kan vi like.
Så måtte fiskelykken prøves.
Vi døpte den likfisk. 
Mange fine teltplasser å velge mellom her.
Kvelden nærmer seg.
Kjøttdeig og Torogryte til middag = luksus.
Kveldstemning.

Neste dag startet som vanlig med et par kopper kaffe, og havregryn til frokost. Vi fisket oss bort til enden av vannet og fikk lurt opp et par 300 grams fisker til. I dag skulle vi spiser pølser til middag, så det ble catch and release i dag også. Da vi kom opp til Bjørnebottvatnet fant vi en fin plass ved nordenden. Da teltet var slått opp satt vi oss ned og speidet utover vannflaten i håp om å få se noen forlokkende vakringer, men nei. Ikke noe som kunne minne om antydning til liv. I følge hjemmesiden til Norddal fjellstyre ble det sist satt ut fisk her i 2001. Da kom det ikke som noen bombe at flere timer med intenst fiske ble resultatløst. Akkurat slik det har vært på så mange turer i disse trakter før. Da middagen var spist var det på tide med dessert. Vi hadde plukket en del blåbær i dag. De ble rørt ut med litt sukker og ble glimrende tilbehør til de nystekte pannekakene. Snakk om luksus. Vest for vannet og opp i fjellet lå nok en isbre . Her var det stupbratt ned mot vannet og vi kunne høre buldring fra løssten som kom rullende nedover fjellsiden. Det var bare å holde god avstand. Det var uansett nok av plass til å fiske, ikke at det hjalp så mye i forhold til fangsten.

Bak høyden der fremme lå Bjørnebottvatnet.
Innoset til Litlelangdalsvatnet.
Vi ventet fortsatt på storfisken.
Bjørnebottvatnet.
Steinete, ikke så lett å finne teltplass.
Topp 1741.
Pannekaker til dessert.
Med hjemmelaget blåbærsyltetøy.
Fra breen ved Bjørnabotttinden kunne vi høre steinras med jevne mellomrom.
Hvor er fisken?

Da vi våknet neste morgen var solen fortsatt bak Hånådalsreset. Bare noen få stråler kjempet seg over toppen, og speilet seg mot det blikkstille Bjørnebottvatnet. Det lille av tåke som lå over vannet var i ferd med å fordufte. Etter hvert som solen steg opp kunne vi kjenne de varme solstrålene treffe teltet, og tørke opp duken som hadde blitt fuktig i løpet av natten. For en flott start på dagen. Det var bare å hive på seg skoa, røske med seg kameraet og komme seg ut. Dette måtte dokumenteres med mer enn ett bilde. Turen gikk videre til Knutskoppvanna. To forlokkende fjellvann bare en kort etappe fra dagens leir. Da vi kom over siste høyde, og kunne se de to vanna glinse idyllisk der nede i dalen, begynte nok en gang forventingene å bruse i kroppen. Her så det lovende ut.

Greit starte dagen med en kaffikopp og slik utsikt.
Sollyset er i ferd med å kjempe seg over Hånådalsreset.
Kort etappe til Knutskoppvatna.
Heimste Knutskoppvatnet.

Vi fant en perfekt teltplass på et lite nes i Heimste Knutskoppvatnet. Det var speilblankt og blikkstille på vannet. Her var det nesten mer fristende å bade ennå fiske, men bare nesten. Det to første ørretene som ble landet var av dårlig kvalitet, små og tynne. Heldigvis ble kvaliteten bedre etter hvert. Største fisken her ble på 500 gram. Kanskje ikke så stort som vi håpet på, men om noen år kan det bli virkelig bra her. Og tro meg, hit skal vi tilbake. På en slik dag var det viktig å ikke bare fiske, men også ligge å slumre i lyngen, tenke på alt og ingenting, og la solen gi litt etterlengtet farge på huden. Tross en god sommer var brunfargen lite å skryte av, ikke at det gjorde så mye.
Det var bratt rundt vannet her, men det skulle nok gå greit å komme seg til Inste Knutskoppen neste dag. Stillheten var til og ta å føle på, en og annen gang brøt kakklingen fra et rypekull i steinura freden, det var alt. Vi hadde ikke sett andre mennesker siden parkeringen på Øvstestølen. Helt rart å tenke på at vi fikk alt dette helt for oss selv, til tross for at det ikke var lange vegen å gå fra sivilisasjonen. Lenge leve stillheten.

Dette er etter vårt syn en perfekt leirplass.
Det var mer aktivitet i vannet her enn i Bjørnebottvatnet.
Ikke de fineste ørretene vi har sett.
Pannekaker og blåbær i dag også gitt.
Sommerfugl type Admiral (Vanessa Atlanta)
Det er viktig å ta det rolig på tur.
Trenger ikke å gå langt fra teltet for å få fisk.
Det var lett å finne roen her ved Heimste Knutskoppvatnet.
Nesten all fisken vi fikk ble veid og loggført. Nerd sa du?
Halvkilosfisk.
Enden av vannet og Inste Knutskoppen ligger å venter lenger nede i terrenget.

Etter en litt strabasiøs tur langs Heimstevatnet kunne vi speide utover Inste Knutskoppvatnet. Som vanlig fikk vi umiddelbart tro på at her kunne det bli storfisk. Det var dårlig med teltplasser, så vi bestemte oss for å gå tilbake til vestenden av Heimstevannet, og slå opp teltet der. Da var det kun noen hundre meter å gå til Instevatnet. Denne dagen ga oss enda mer fisk på rundt halvkiloen, rikelig nok til middag og kvelds. Vi hadde egentlig planlagt å gå til Sylkoppvatnet neste dag, men det så veldig krevende ut å gå rundt Instevatnet, så det utgikk. Vi fikk heller gå tilbake til Bjørnebottvatnet og prøve lykken der igjen. Men først skulle nok en kveld tilbringes her ved Heimstevatnet. Timene gikk fort når vi kunne ligge å se på den lysende månen som fikk dugget i lyngen til å blinke fargesprakende mot oss. Langt der ute i mørke kunne vi fortsatt høre rypekullet som hadde holdt oss med selskap dagen før. Forsiktige plask fra vannet der småørreten var oppe og forsynte seg av insektene på vannflaten gjorde det vanskelig for oss å ikke ta enda et kast. Men nei, det føltes liksom litt feil å bryte stillheten med å klaske sluken ut i vannet. Vi lot haspelutstyret ligge.

Det ble en litt strabasiøs etappe til Inste Knutskoppvatnet. 
Dårlig med fangst under dagens etappe.
Inste Knutskoppvatnet.
Vi måtte gå litt tilbake for å finne en duganes teltplass.
Fisk under landing.
Smil!
Det ble noen kast i både Heimste og Instevatnet denne dagen.
Torogryte (uten kjøttdeig) til lunsj.
Så var det på tide å prøve lykken i Instevatnet.
Kathrine med fisk på kroken.
Ikke lenge før den var klar for landing.
Halvkilos.
Nok en halvkilos. Nesten hvert fall.
Den fikk leve videre.
Meditasjon i mektige omgivelser.
Det har blitt noen netter i Allak-teltet denne sommeren.
Det ble fort mørkt her oppe. Lenger nede i Steindalen skinner fortsatt solen.

Da vi våknet neste morgen kunne vi se et tett skylag lenger nede i Steindalen. Det var denne dalen jeg og to kompiser fulgte da vi skulle til Tjønnebu i fjor, et område som skal ha mulighet for fin fisk. Kanskje en ny tur dit neste år?
Her oppe kunne vi fortsatt nyte blå himmel og sol. Tiden gikk fort der vi satt og så på dette med en rykende kaffekopp i hånden. Etter hvert ble utstyret pakket sammen og vi gikk tilbake til Bjørnebottvatnet. Denne gangen slå vi opp teltet på østsiden av vannet. Det var ikke så mye som et vindpust i dag heller, det var lett for fjella rundt og speile seg på det blikkstille vannet. Fantastisk fint, men ikke så bra for fiskelykken. Ikke et napp i dag heller. På en av mine mange fiskerunder gikk jeg på ei rype som ikke var av det lettskremte slaget. Jeg kunne legge med ned og ta bilder bare en halvmeter fra fjærkreet. Han (eller ho) kunne være glad for at det var kamera jeg hadde hengende på skulderen og ikke hagla. Da kvelden kom og vi krøllet oss inn i soveposen ble det bestemt å ta turen hjemover neste dag. Reinheimen hadde nok en gang vist seg fra sin beste side. Det hadde blitt tatt hundretals av bilder og minst like mange kast med fiskestangen. Vi var fornøyd.

Morgenstemning.
Tett skylag over Steindalen.
Så var vi tilbake ved Bjørnebottvatnet.
Stille og speilblankt.
Lite fisk å få.
Da er det greit å heller lese litt.
Ikke lettskremt.
Den ble godt dokumentert.
Det går mot kveld ved Bjørnebottvatnet.

Da er det på tide å komme med en liten innrømmelse. I et av de nevnte vanna, på en av dagene i løpet av denne turen ble det "dusse". Det hadde blitt kveld og jeg hadde knytt på en spinner på sena. Det hadde blitt mange kast denne dagen, og motivasjonen var dalende. Men så. I det spinneren nærmet seg land kunne jeg se en fin ørret komme svømmende etter, tempoet på innsveivingen ble redusert og smakk! Da satt den. Dette var en seig "jævel" og kampen varte i flere minutter. Den gjorde alt for å få friheten tilbake. Utras på utras, og høge hopp så jeg var helt sikker at den skulle ryke. Men etterhvert ble den sliten, heldigvis. Forsiktig og kontrollert kunne jeg føre den mot land, så nært at jeg fikk satt et godt grep over nakken til fisken. For en kamp dette hadde vært, det var faktisk ekstra kjekt å lande fisk uten håv. Man må slite fisken enda mer ut, og spenningsnivået blir betraktelig høyere. Anbefales! 
Vekten viste 1,1 kg. Endelig kunne jeg si at det hadde blitt kilosfisk på sunnmøre, eller "dusse" da. Og det attpåtil i et vann som lå mer enn 1000 moh. Dette hadde stått på listen lenge, og stolt som en hane kunne jeg vise trofefisken til Kathrine. Det var godt å se at det finnes kilosfisk i heimfjella også, men de er jaggu ikke lett å lure.

Så satt den.
Det ble en lang kamp.
Min første kilosfisk på Sunnmøre.
Det måtte dokumenteres godt.
Fornøyd!
Ingen tvil.
Mageinnholdet.

Det ble en flott etappe fra Bjørnebottvatnet til parkeringen. Litlelangdalen var minst like vakker på turen hjem. Med lette sekker gikk denne etappen fort. Da vi stod ved bilen og var klare for å kjøre hjemover, var det bare å takke for denne gang. Det begynte nesten å bli en vane, men Reinheimen nasjonalpark hadde levert nok en gang. Det stod en del biler her denne dagen, så tydelig at det var flere som skulle oppover Litlelangdalen i dag, ikke rart at flere vil oppleve et så flott område. 

Så gikk turen hjemover.
Lei av å finne søppel på fjellet? Bli med på aksjon søppelFjellforum.
Elven som renner fra Storbreen.
En verdig siste dag på denne turen.
Siste del langs Litle Langdalselva.
Tilbake til Øvstestølen.

Det er vel ikke så mye mer å si enn at det var en flott tur, flott vær, nydelig natur og det hele ble toppet med kilosfisk. Da var vi fornøyd og vel så det.
Det som vi ikke var så fornøyd med, var at friperioden vår snart var historie, fem måneder hadde gått alt for fort. Heldigvis satt vi igjen med sterke opplevelser, og minner som vil være med oss resten av livet. Nå ventet hverdagen på oss. Det skulle bli godt det også, men jeg må i skrivende stund innrømme at savnet tilbake etter friheten, naturen og dag etter dag med villmarksopplevelser, er til å ta og føle på. Det som er helt sikkert er at flere turer venter, både korte og lange. Men når og hvor dette blir gjennstår å se. Håper alle følger oss videre her på bloggen.

6 kommentarer:

 1. For en natur og for en tur. Ble virkelig misunnelig på denne turen, for noen flotte fjell og vann. Kan virkelig se for meg en tur i dette området.
  Kjekt å følge med på turene deres:)
  Nydelige bilder jeg har måttet se på flere ganger og drømt meg litt bort.
  Takk for en fin tur :) Gleder meg til neste.

  SvarSlett
 2. Nok en nydelig tur på dokke :-) Og noen virkelig fantastiske bilder! Ser på kartet at eg var i vatna ved siden av dokke, eg gikk opp Steindalen med bæremeis. Lillemann var heller uheldig med fiskelykken sin. Heilt nydelig område å ferdes i, virkelig! Ser fram til neste innlegg ifra dokke ;-)

  SvarSlett
 3. Perfekt lesing til morgenkaffen :) Gratulerer med å bryte kilosgrensa i hjemlige fjellvann :)
  Rypa du tok bilde av ser ut til å være en hunn. I vinterdrakt har steggen en svart "stripe" fra nebbet og forbi øyet, denne er ikke så tydelig når fjellrypa er grå, men en kan se antydninger til "stripa" da også.
  Flotte bilder av mektig storslått natur :)

  SvarSlett
 4. Som skrevet over her så er det nok en rapport som føyes inni rekken av kvalitets innlegg. Virkelig flott område. Meget flott den dussen du fikk. Storveis å se hva dere har fått gjort i løpet av de fem mnd. Blir å følge med videre, helt klart. Stå på. Inspirerende...

  SvarSlett
 5. Utrolig tur som frister! Herlige bilder fra vakre omgivelser!

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett