lørdag 10. januar 2015

Nyttår og pilkestikke i Engerdals villmark

Du vet den følelsen? Når du våkner og vet at i dag skal det skje noe spesielt. Noe du har gledet deg til, og som får hele kroppen til å bruse. Akkurat den følelsen hadde jeg da jeg våknet denne dagen. For noen uker siden hadde jeg en hyggelig samtale med Jarle der han inviterte meg til noen rolige dager i Engerdals villmark. Han reiste nedover allerede før jul og skulle være der i drøye to uker. Planen min var å møte han et par dager før nyttår. Jeg er lite erfaren med friluftsliv på vinterstid og jeg har lenge hatt lyst til å komme meg mer på tur det kalde halvåret. Jeg så på dette som en på passende start på min vinterkarrière. Derfor var det lett å takke ja til invitasjonen. "Vi møtes på Drevsjø camping, så ser vi hvor turen går". Mer detaljert var ikke planen, akkurat slik jeg liker det.

Vi så frem til noen dager med bålkos.

Etter en drøy biltur fra Sunnmøre til Drevsjø, sør for Femunden. Parkerte jeg utenfor hytten som vi skulle tilbringe natten i påfølgende natt. Etter ca syv timer bak rattet var det godt å endelig komme frem og som seg hør å bør ventet en kald pils. Alltid en bra måte å starte turen på det. En bekjent av Jarle som heter Sverre og hans hund av type Alaskan malamut, skulle også bli med. Han hadde kommet frem et par timer før meg. Etter kort tid var planen klar. Neste dag skulle vi sette kurs mot Storjyltingen. Finne en egnet leirplass, få fyrt opp et bål og se hvor de neste dagne ville føre oss. Nå så vi frem til noen rolige dager med fisking, bålfyring og soving under åpen himmel. Før vi la oss kunne den siste pilsen drikkes for å feire vel gjennomført planlegging.

Bilene parkert på Drevsjø camping

Av ukjent grunn tok det litt tid før vi kom oss opp og kunne sjekke ut av hytten. Men godt godt ut på dagen var vi i gang. Fiskekort ble kjøpt på den lokale butikken og etter å ha parkert bilene, fulgte vi en skogsveg raka vegen til Storjyltingen. Etter å ha undersøkt om isen var trygg gikk vi videre mot vestsiden av vannet. På grunn av den litt sene avgangen hadde solen gått ned og siste rest av dagslys preget landskapet foran oss. Turen over Storjyltingen ble virkelig flott med en himmel som bar preg av mørket nærmet seg. Sverre og Røa ledet veg, mens jeg og Jarle kom slepende litt etter. Sverre var rask med å peke ut en egnet leirplass, og var godt i gang med bålforberedelsene da vi tok han igjen. Bålsjefen sjøl brukte ikke lang tid før de vakre flammene lyste opp og vi kunne kjenne den gode varmen fra bålet. Etter å ha fullført leirpliktene var det bare å sette seg forann bålet og nyte stillheten. Her var vi helt alene. Jarle fant etterhvert frem pilkestikkene, men det ble dårlig med fangst. Fisken kunne vente til i morgen. Resten av kvelden ble brukt foran flammene der den ene historien etter den andre ble fortalt, og stillheten i skogen ble til stadighet brutt av høylytt latter. Slike historier egner seg ikke på trykk. Vi satset på å sove under åpen himmel og liggeunderlaget ble rullet ut på en egnet plass, der det ikke var for mange humper. Da bålet endelig døde ut var vi for lengst i drømmeland.

Etter mye om og men var vi endelig klar.
Kanskje det viktigste å huske på hele turen.
Sverre og Røa er klar for tur.
Skogsvegen vi fulgte til Storjyltingen.
Storjyltingen ønsket oss velkommen på beste måte.
Mørket nærmer seg og det siste av sollyset setter sitt preg på himmelen.
Helt greit å ha litt drahjelp.
Vi forsikret oss om at isen på Storjyltingen var trygg.
Sverre tok ansvar og fikk i gang bålet.
Da bålet var klart kunne resten av leirarbeidet gjøres.
Dårlig med fangst denne dagen.
Slik ble resten av kvelden brukt.

Natten i soveposen ble ikke av det kalde slaget. Tvert i  mot. Forventningene om klar himmel og temperaturen ned mot 20 minus innfridde ikke. Det var kanskje et par minusgrader, nesten sommertemperaturer. Jeg prøvde å spille litt skuffet, men innerst inne syns jeg at det var helt greit med litt mildvær på vinterdebuten. Ikke noe jeg snakket så høyt om det. Jeg mistet fort jobben som kaffekoker når jeg fant frem en pose med Nescafe gull, eller Nescafe tull som det vist egentlig heter. Beskjeden var klar, det er kun kokmalt som duger. Vi bestemte oss fort for at vi skulle bli her en dag til, ingen grunn til å bryte leir. Vi koste oss her. Etter frokost og mye (kokmalt) kaffe ble pilkestikkene funne frem. Jarle hadde latt et par stå ute over natten, men det var lite fangst å skryte av. Nye hull ble borret og rød og hvit maggot ble tredd på kroken. Kort oppsummert  ble fangsten laber. Jeg glimtet til med en abbor på ca 100 gram. Hurra! Den fikk Røa.
Siden det var nyttårsaften hadde Jarle pakket med seg en rakett, men da kvelden kom viste det seg at den lå igjen i bilen. Da var det like greit å ta tidlig kveld. Allerede kl 23.00 la vi oss. Godt nyttår.
Ut på natten våknet jeg av at det begynte å regne, typisk. Jeg fant frem en jerven duk å la meg under den. Sverre hadde rullet seg inn i en presenning. Jarle våknet ikke, og sov gjennom hele natten uten å legge merke til været. Litt av et sovehjerte på den karen.

Morgenstund.
Sverre og Røa sov godt gjennom natten.
Pilkestikkene som fikk stå over natten ble sjekket, dårlig med fangst.
Fotpose-possering.
Jeg ble fort avløst med jobben som kaffekoker.
Her var det kun kokmalt som dugde.
Sverre ordner mer brensel siden vi bestemte oss for å bli ei natt til.
Så skulle det fiskes.
En flott dag på isen.
Jarle hadde mest troa på rød maggot.
Det ble kanskje mer fjasing enn fisking.
Sverre har troa.
Bare så det er klart. Jeg holder en fisk.
Ca 100 gram.
Den fikk Røa.
Nyttårsfeiring med en liten knert, men ingen rakett.
Akkurat slik vi liker det.
Det ble tidlig kveld på nyttårsaften.
God stemning.

Da vi våknet neste dag ble det bestemt å bryte leir. Planen var ikke å gå langt, men å forflytte oss til innerste enden av Storjyltingen. Vi ville helst kose oss og ta det rolig, ikke noe poeng i å stresse. Etter å ha brukt god tid på pakking av utstyr kunne vi bevege oss de par kilometerne til neste leir. En av stikkene som hadde fått ligget ute over natten hadde tydeligvis vært i kontakt med noe stort. Stikka var knekt rett av, og sena hadde røke. Litt synd, men da visste vi hvert fall at det var mulighet for fin fisk. Det var nok ei gjedde som hadde vært på ferde. Vi fant etterhvert en egnet leirplass. Siden det var litt usikkert med været bestemte vi oss for å slå opp tarpen. Det blåste etterhvert opp og det så ikke akkurat lovende ut. Planen om en dagstur til Gutulia utgikk, det fikk bli en annen gang. Det ble heller litt mer fisking,  uten at det ga et resultat å skryte av. På kvelden disket Jarle opp med ytrefilet av okse, det smakte himmelsk. Kunne ikke klage på menyen på denne turen. Da vi skulle legge oss snudde vindretningen og det blåste nå rett inn i tarpen. Sverre hadde slått opp teltet og la seg til der. Værresistent som han er,  foretrakk Jarle å sove under åpen himmel, mens jeg la meg til under tarpen. Det ble en natt med mye bålrøyk og regnvær som kom blåsende rett inn der jeg lå. Tross dette sov vi alle godt gjennom natten. Men i etterpåklokskapens navn burde jeg absolutt snudd tarpen så jeg fikk ly for vinden og regnet. Lekse herved lært.

En bra start på dagen?
Absolutt ingenting ble gjort før morgenkaffen var drukket.
Bålsjefen.
Så var det på tide å bryte leir.
Røa er klar for å jobbe litt igjen.
På veg til ny leir.
Sorkvola.
Noen har hund, mens andre må dra pulken selv.
Her ble tarpen slått opp.
Dagens middag.
Ikke alle som tar bildeposeringen like seriøst.
Nattfiske.
Så var det på tide å ta kvelden.
Jarle har lagt seg til rette.

Det var nå blitt fredag. Det litt dårlige været hadde roet seg og solen tittet frem. Planen var egentlig å bli til lørdag, men siden værmeldingene viste at det skulle komme mer regn og vind utover dagen. Ja vi hadde med mobiltelefon. Bestemte vi oss for å avslutte. Heller ta inn igjen i hytten på Drevsjø og evaluere turen. Og som alle vet, evalueringen blir alltid litt bedre med et par kalde innabords. Vi fikk pakket sammen sakene og gikk den relativt korte etappen tilbake til bilene. Drittværet som var meldt lot vente på seg og det ble en flott etappe over isen. Det var virkelig vakkert her ved Storjyltingen. Landskapet var preget av furuskog, og for sunnmøringer vant med snaufjellet var dette en natur som absolutt ga mersmak. Det var litt trist at turen var over, men jeg kan ikke legge skjul på at det skulle gjøre godt å komme inn på hytten på Drevsjø.

Så var det på tide å vende snuten hjemover.
Reinskinnet ble varmt anbefalt av Jarle. Kanskje jeg kjøper et før neste tur.
Røa var ikke klar for å avslutte turen.
Hit skal vi tilbake.
Drittværet som var meldt lot vente på seg.
To karer klar for ei natt på hytte.
Det var virkelig flott her i skogene i Engerdal.
Røa gikk rett i "koma" da vi kom tilbake til hytten på Drevsjø. Vel fortjent.

Som vanlig ble ikke turen som planlagt. Det kalde været uteble og vi ønsket å ta flere dagsturer fra leiren for å oppleve mer av den flotte naturen her. Men slik ble det ikke denne gangen. Fisket ble ikke det helt store, det er ikke noe nytt. Kilosprisen på den ene abboren ble rimelig drøy.
Jeg omtaler området som villmark, kanskje ikke helt etter boka det. Men selv om vi ikke bevegde oss mange kilometerne kom virkelig villmarksfølelsen. Så får det være opp til andre å definere hva som er villmark for dem. Vi så ikke andre mennesker på denne turen, så det var lett å finne roen i disse skogene.
Og hva har jeg så lært om vinterfriluftslivet så langt? Det lønner seg å sette opp tarpen riktig i forhold til vindretning. Og ikke minst. Det er kun kokmalt kaffe som duger på tur.

Takk til Jarle og Sverre for hyggelig selskap, og at jeg fikk bruke noen av bildene de tok. Det er nok ikke siste gang vi drar på tur sammen.

10 kommentarer:

 1. Ikkje dei mange kilometrene som vart tilbakelagt til fots, men desto kjekkere turopplevelse :-) dette er det som kalles kjekk tur med gode turvenner :-D Og Jarle? Aldri seriøs ang bilder! :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det du😃 og, ja. Jarle og bilder er ei utfordring😃

   Slett
 2. Flott rapport! MEN, forsøkte dere ikke etter engerdalsrøyene? Bare hvitfisk dere fisket på? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi fisket kun i Storjyltingen. Der er det kun hvitfisk i følge fiskekartet. Fikk noen heite tips om potensielle vann med fin røye, men de tipsa fikk vi på butikken etter turen var ferdig. Får bli neste gang. Litt bittert, men turen var helt grei uten røye også:) Takk for at du tok turen innom Bjarne. Venter i spenning på å høre hvor du skal lure storfisken i sommer:)

   Slett
 3. Til tross for mildvær og et tja....ikke strålende fiske ihvertfall... så det ut til å ha vært en flott tur!

  Skal forresten ikke kimse av abbor!;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan vel ikke skryte av det helt store fiske. Men, men. Abbor er fin den, men ørret og røye er vel hakket over. Takk for at du tok turen innom. Så gleder jeg meg til å høre om dine fremtidige turer. Satser vel på storfisken i sommer du også?

   Slett
  2. Joda ørret og røye plasserer seg elegant over abboren på pallen, enig i det. Når det gjelder sommeren er jeg i tenkeboksen enda...Kvelden i kveld forsvant plutselig foran kartet gitt! Storfisk? Tja... så lenge jeg har med stanga så holder det i grunnen lenge:) Har dere spikret planene for sommeren da?

   Slett
  3. Vi har ikke fått planlagt så mye. Spørs om det blir tidlig eller sein ferie. Blir det tidlig kan det fort bli en tur til Femundsmarka, da utforske de mer nordlige delene. Vi får se. Blir dårlig med feriepenger i år så blir ikke noe voldsomt greier. Frister med Børgefjell, Lierne nasjonalpark eller Reinheimen (så klart). Har også vurdert Hardangervidda. Så her er ingeting avklart.
   Blir spennende å høre hva du bestemmer deg for:)

   Slett
 4. Flott nyttårsfeiring det der. Vintertur er fabelaktig. Er noe spesielt med å sove ute under tarp på vinteren... Skjønner det gav mersmak.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt klart. Blir nok flere netter under tarpen i vinter. Takk for kommentar.

   Slett